Doklad nazývaný „dobropis“, podľa zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o DPH“) je doklad, ktorý sa podľa § 25 vystavuje ako oprava základu dane.

Podnikateľ – platiteľ, ako aj neplatiteľ DPH je povinný vystaviť faktúru pri dodaní tovaru alebo služby. Dobropis vyhotovuje podnikateľ, ak chce opraviť pôvodnú faktúru. To znamená, že dobropis nemôže ani existovať bez pôvodnej vystavenej faktúry.

Dobropis je však možné vyhotoviť len v prípadoch uvedených v § 25 ods. 1 zákona o DPH, a to:

  • pri úplnom alebo čiastočnom zrušení dodávky tovaru alebo služby (napr. pri reklamácii),
  • pri úplnom alebo čiastočnom vrátení dodávky tovaru,
  • pri znížení ceny tovaru alebo služby po vzniku daňovej povinnosti (napr. dodatočné poskytnutie zľavy).

Doklad o oprave základu dane je možné vyhotoviť aj pri zvýšení ceny tovaru alebo služby po vzniku daňovej povinnosti. V takomto prípade však ide o vystavenie tzv. ťarchopisu.

Ako sme uviedli vyššie, dobropis je možné vystaviť iba v prípadoch uvedených v § 25 ods. 1 zákona o DPH. Znamená to, že napr. ak sú na faktúre uvedené nesprávne údaje z dôvodu chyby, je potrebné opraviť pôvodnú faktúru a nie vyhotoviť dobropis.

Vyhotovený dobropis je oproti bežnej faktúre odlišný v tom, že:

  • je slovne označený, tak, aby bolo zrejmé, že ide o opravu základu dane a teda môže byť označený ako „dobropis“ alebo „doklad o oprave základu dane“,
  • sa odvoláva na pôvodnú faktúru, ku ktorej sa vyhotovuje a teda musí obsahovať aj poradové číslo pôvodnej faktúry,
  • sumy na dobropise sú označené znamienkom mínus.

Upozorňujeme, že dobropis je potrebné vystaviť do 15 dní od konca kalendárneho mesiaca, v ktorom nastala skutočnosť rozhodujúca pre vykonanie opravy základu dane, avšak v prípade dobropisu môže byť dátum vystavenia aj deň vrátenia tovaru, či deň reklamácie a pod. Pri vyhotovení dobropisu podnikateľ použije tú sadzbu dane, ktorá bola platná v čase vzniku daňovej povinnosti pri zdaniteľnom obchode, na ktorý sa oprava základu dane vzťahuje (t. j. ak bola na pôvodnej faktúre uvedená sadzba dane 20 %, na dobropise bude uvedená taktiež sadzba dane 20 %).

V prípade, ak pôvodná faktúra, ku ktorej sa vyhotovuje dobropis ešte nie je uhradená, môže podnikateľ na vyhotovenom dobropise uviesť formu úhrady „vzájomný zápočet“. Ak pôvodná faktúra už je uhradená, dodávateľ, ktorý vystavuje dobropis, zvolí formu úhrady na dobropise prevodom alebo v hotovosti.