Od 1. marca 2021 je zamestnancom umožnené vybrať si medzi stravnými lístkami a finančným príspevkom na stravovanie. Súčasné možnosti zabezpečenia stravovania zamestnancov zostávajú. Naďalej bude v platnosti všeobecná povinnosť zamestnávateľa zabezpečovať zamestnancom stravovanie zodpovedajúce zásadám správnej výživy priamo na pracoviskách alebo v ich blízkosti.

Zamestnávateľ zabezpečuje zamestnancom stravovanie najmä poskytovaním jedného teplého hlavného jedla vrátane vhodného nápoja zamestnancovi v priebehu pracovnej zmeny:

  1. vo vlastnom stravovacom zariadení,
  2. v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa, alebo
  3. prostredníctvom stravovacích poukážok, teda stravných lístkov alebo gastrolístkov (prostredníctvom osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby, ak ich sprostredkuje u osoby, ktorá má oprávnenie poskytovať stravovacie služby).

Od 1. marca 2021 k týmto trom možnostiam pribudne nová. Novinkou bude, že zamestnávateľ nebude mať povinnosť zabezpečovať stravovanie voči zamestnancom, ktorým poskytne účelovo viazaný finančný príspevok na stravovanie. To znamená, že zamestnancom, ktorým bude poskytovaný finančný príspevok na stravovanie, nemusí zamestnávateľ zabezpečiť stravovanie vo vlastnom alebo v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa a ani prostredníctvom stravných lístkov.

Po novele Zákonníka práce je potrebné rozlišovať medzi:

  1. „zabezpečením stravovania“ (môže mať tri spomínané formy) a
  2. „poskytnutím finančného príspevku na stravovanie“.

Poskytnutie finančného príspevku na stravovanie sa nepovažuje za formu zabezpečenia stravovania. Ak ale zamestnávateľ zamestnancovi poskytne finančný príspevok na stravovanie, nie je povinný zamestnancovi zabezpečiť stravovanie.

Tak, ako v prípade zamestnancov, ktorým sa zabezpečuje stravovanie, bude mať nárok na poskytnutie finančného príspevku na stravovanie ten zamestnanec, ktorý v rámci pracovnej zmeny vykonáva prácu viac ako štyri hodiny. Ak pracovná zmena zamestnanca trvá viac ako 11 hodín, zamestnávateľ mu bude môcť poskytnúť ďalší finančný príspevok na stravovanie.

Kedy je zamestnávateľ povinný poskytnúť finančný príspevok na stravovanie

Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi finančný príspevok na stravovanie, ak:

  • povinnosť zamestnávateľa zabezpečiť zamestnancom stravovanie vylučujú podmienky výkonu práce na pracovisku,
  • zamestnávateľ nemôže zabezpečiť stravovanie žiadnym iným spôsobom (vo vlastnom alebo v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa a ani stravným lístkami),
  • zamestnanec na základe lekárskeho potvrdenia zo zdravotných dôvodov nemôže využiť žiadny zo spôsobov stravovania zabezpečených zamestnávateľom,
  • ide o zamestnanca pracujúceho z domu a zamestnávateľ mu nezabezpečí stravovanie vo vlastnom stravovacom zariadení alebo v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa alebo by akákoľvek forma zabezpečenia stravovania bola v rozpore s povahou vykonávanej domáckej práce alebo telepráce.

V týchto prípadoch Zákonník práce aj doteraz ukladal zamestnávateľovi povinnosť poskytnúť zamestnancom finančný príspevok na stravovanie, takže u týchto zamestnancov k žiadnej zmene od 1. marca 2021 nedochádza. V závislosti od konkrétneho prípadu môže ísť napríklad o zamestnancov vykonávajúcich prácu v lesníctve, v doprave, prácu doma alebo takých, ktorí pre zdravotné dôvody potrebujú špecifický druh stravy.

Zamestnanec bude môcť svoje rozhodnutie zmeniť až po roku

Zamestnanec je viazaný svojím výberom počas 12 mesiacov odo dňa, ku ktorému sa výber viaže. To znamená, že ak sa zamestnanec rozhodne pre stravné lístky, nemôže v priebehu ďalších 12 mesiacov svoje rozhodnutie zmeniť a vybrať si finančný príspevok na stravovanie. Rovnako to samozrejme platí aj naopak, teda ak sa zamestnanec najskôr rozhodne pre finančný príspevok na stravovanie. Rozhodnúť sa pre druhú alternatívu môže zamestnanec až po uplynutí 12 mesiacov odo dňa, ku ktorému sa jeho rozhodnutie viaže.

Mzdové, daňové a odvodové aspekty finančného príspevku na stravovanie

Finančný príspevok na stravovanie sa bude z mzdového hľadiska odlišovať od tradičných spôsobov zabezpečenia stravovanie. Pri nich zamestnávateľ väčšinou zo mzdy zamestnancovi zráža časť príspevku, ktorou samotný zamestnanec prispieva na stravovanie. Pri finančnom príspevku na stravovanie zamestnávateľ nebude zo mzdy zamestnancovi zrážať žiadnu sumu. Naopak, zamestnanec si na výplatnej páske nájde plusovú položku vo forme finančného príspevku na stravovanie, ktorá zvýši jeho čistú mzdu. Finančný príspevok na stravovanie poskytovaný zamestnávateľom bude oslobodený od dane z príjmov, od sociálneho poistenia a aj od zdravotného poistenia. Pôjde o čistý príjem zamestnanca.